Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

Οριακή εκτός έδρας ήττα για τον ΕΕΦΑΣ Άνω Βριλησσίων στη Βάρη από τον ΣΟ Λεύκιππο με σκορ 4½-3½…


Οριακή εκτός έδρας ήττα με σκορ 4½-3½ γνώρισε την Κυριακή 19/01/2020 ο ΕΕΦΑΣ Άνω Βριλησσίων «Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος» στον 2ο Γύρο του Διασυλλογικού Πρωταθλήματος Σκάκι Α΄ Τοπικής Κατηγορίας Αττικής 2020 για τον 2ο Όμιλο από τον ΣΟ Λεύκιππο στη Βάρη.
Από τη μία, οι σκακιστές της ομάδας των Βριλησσίων θα αγωνίζονταν με ανεβασμένη ψυχολογία, καθώς στον 1ο γύρο ήρθαν ισόπαλοι 4-4 με την ισχυρή ομάδα του ΑΟ Παράδεισου Αμαρουσίου. Από τη άλλη οι σκακιστές του ΣΟ Λεύκιππου ήξεραν πως, μετά την ήττα της πρεμιέρας με σκορ 4-3 από την Ένωση Ποντίων Μελισσίων – σε έναν αγώνα που μάλιστα η ομάδα των Μελισσίων παρατάχθηκε με δύο(2) κενές σκακιέρες – η νίκη στην συγκεκριμένη συνάντηση ήταν επιβεβλημένη.
Από δεξιά οι σκακιστές των Βριλησσίων :
Ευθύμιος (Μάκης) Ετζόγλου και Γιώργος Φινοκαλιώτης
Μετά την καταγραφή των συνθέσεων των ομάδων όλα έδειχναν πως η αναμέτρηση θα ήταν ένα πραγματικό ντέρμπι. Μπορεί στις γενικές σκακιέρες φαινόταν να υπάρχει μια σχετική ισορροπία στα ζευγαρώματα των σκακιστών, καθώς δεν υπήρχαν ιδιαίτερες διαφορές στις εθνικές αξιολογήσεις μεταξύ των παικτών των δύο ομάδων, εντούτοις με την ομάδα του ΣΟ Λεύκιππου αγωνιζόταν ως Λευκός στην 1η σκακιέρα ο έμπειρος ΥΜ Αποστόλου Αλέξανδρος. Αντίθετα με τις γενικές σκακιέρες, οι αναπτυξιακές σκακιέρες των δύο ομάδων αναμενόταν να παίξουν κομβικό ρόλο στην έκβαση του αγώνα: η ομάδα του ΣΟ Λεύκιππου θα είχε πλεονέκτημα στην προσπάθεια επίτευξης θετικού αποτελέσματος κατ’ αρχάς στην 6η(γυναικεία) σκακιέρα τη οποία υπερασπιζόταν ενήλικη σκακίστρια, σε αντίθεση με την ομάδα των Βριλησσίων με την οποία αγωνίστηκε η 10χρονη Κατερίνα Τυράκη. Στη δε 8η σκακιέρα ο 11χρονος Φίλιππος – Νικόλαος Παπαϊωάννου της ομάδας των Βριλησσίων, ο οποίος θα αγωνιζόταν για πρώτη φορά με την ομάδα σε Πρωτάθλημα Α΄ ή Β΄ Τοπικής Κατηγορίας, θα είχε δύσκολο έργο καθώς θα αντιμετώπισε τον κατά τέσσερα(4) χρόνια μεγαλύτερο σκακιστή της ομάδας της Βάρης. Πέρα από αυτές τις δυσκολίες, η ομάδα των Βριλησσίων κλήθηκε να αγωνιστεί για δεύτερο συνεχόμενο γύρο, στερούμενη των υπηρεσιών του ισχυρότερου ανήλικου σκακιστή του, του 12χρονου Κωνσταντίνου Κορμακόπουλου.
Το πρώτο αποτέλεσμα στον αγώνα, καταγράφηκε στην 1η σκακιέρα, όταν ο ΥΜ Αποστόλου Αλέξανδρος της ομάδας του ΣΟ Λεύκιππου στην 14η κίνηση πρότεινε ισοπαλία στον Γιώργο Φινοκαλιώτη. Ο Γιώργος εξέτασε αρκετή ώρα τη θέση και μετά από συνεννόηση με τον αρχηγό της ομάδας των Βριλησσίων Μάκη Ετζόγλου για την πρόταση που δέχθηκε, την έκανε αποδεκτή.
 
Οι σκακιστές επί το έργον…
Η ομάδα του ΣΟ Λεύκιππου πήρε προβάδισμα 1½-½ καθώς στην 7η σκακιέρα η 15χρονη σκακίστρια που δεν είχε λάβει μέρος στον 1ο γύρο του Πρωταθλήματος, νίκησε με λευκά τον συνομήλικό της, Θωμά Μαριανό της ομάδας των Βριλησσίων ο οποίος κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια να αποφύγει την ήττα, πράγμα που τελικά δεν κατάφερε. Μεγάλη μάχη έγινε στην 8η σκακιέρα την οποία υπερασπιζόταν για την ομάδα των Βριλησσίων ο 11χρονος Φίλιππος – Νικόλαος Παπαϊωάννου έχοντας λευκά. Ο Φίλιππος παίζοντας εξαιρετικά, κατάφερε να φτάσει σε φινάλε νταμών (Ρ+Β+3 δεμένα πιόνια vs Ρ+Β+ δεμένα 3 πιόνια + 1απομακρυσμένο ελεύθερο) με πιόνι παραπάνω. Τελικά ο κατά τέσσερα(4) χρόνια μεγαλύτερος σκακιστή της ομάδας της Βάρης του πρότεινε ισοπαλία , την οποία ο Φίλιππος αποδέχθηκε, διαμορφώνοντας το σκορ σε 2-1 υπέρ της ομάδας του Λεύκιππου.
Η ομάδα των Βριλησσίων ισοφάρισε σε 2-2 με τη νίκη που σημείωσε ο Νικόλαος Πραματευτάκης στην 3η σκακιέρα με μαύρα. Η αλήθεια είναι όμως, πως ο σκακιστής της ομάδας του Λεύκιππου θα μπορούσε να είχε νικήσει, καθώς κατά τη διάρκεια της παρτίδας απώλεσε μοναδική ευκαιρία να αποκτήσει σημαντικό πλεονέκτημα.
Οι σκακιστές του ΕΕΦΑΣ Άνω Βριλησσίων από αριστερά προς τα δεξιά:
Νικόλαος Πραματευτάκης, Παναγιώτης Γασπαράτος, Κωνσταντίνος Μπεζυρτζόγλου,
Κατερίνα Τυράκη, Θωμάς Μαριανός, Φίίππος - Νικόλαος Παπαϊωάννου
Επόμενη παρτίδα που ολοκληρώθηκε ήταν αυτή της 6η σκακιέρας, ανάμεσα στην 10χρονη Κατερίνα Τυράκη της ομάδας των Βριλησσίων που αγωνιζόταν με Λευκά και στην ενήλικη σκακίστρια της ομάδας της Βάρης. Η μικρή Κατερίνα έπαιξε άρτια στο άνοιγμα καταφέρνοντας με τα ενεργητικά της κομμάτια να βρεθεί δύο καθαρά πιόνια μπροστά χωρίς αδυναμία στην πιονοδομή της, με τη σκακίστρια του Λεύκιππου να μην έχει κανένα παραπάνω αντάλλαγμα σε ανάπτυξη, παρά μόνο από αυτό που της έδιναν αυτόματα οι δύο παραπάνω ημιανοιχτές στήλες. Κόντρα στη ροή της εξέλιξης της παρτίδας, η Κατερίνα δεν αντιμετώπισε σωστά στην επίθεση που δέχθηκε η ντάμα της από τον πύργο των μαύρων μέσω οριζόντιου γραμμής, και ενώ θα μπορούσε να παρεμβάλει τον δικό της πύργο μέσω της «γ» στήλης τελικά έχασε κομμάτι με σούβλισμα. Στη συνέχεια μάλιστα της παρτίδας η Κατερίνα μετά την ανταλλαγή νταμών ενεργοποίησε τον Βασιλιά της και έχασε άλλη μία ευκαιρία να πάρει κομμάτι με απλό συνδυασμό δύο κινήσεων (επίθεση στον υποστηρικτή), με αποτέλεσμα να διατηρηθεί η υλική διαφορά (Π  και πιόνια vs Π + Α και πιόνια) και να χάσει την παρτίδα στο φινάλε.
Με το σκορ στο 3-2 υπέρ της ομάδας του Λεύκιππου, η ομάδα των Βριλησσίων ήθελε δύο πόντους στις τρεις εναπομείνασες παρτίδες για να μην γυρίσει από τη Βάρη ηττημένη. Ακολούθησε άλλη μία πρόταση ισοπαλίας από την ομάδα του ΣΟ Λεύκιππου αυτή τη φορά στην 5η σκακιέρα, όπου για την ομάδα των Βριλησσίων αγωνιζόταν ο Κωνσταντίνος Μπεζυρτζόγλου με μαύρα. Η πρόταση έγινε αποδεκτή με αποτέλεσμα το σκορ να γίνει 3½-2½ υπέρ της ομάδας του ΣΟ Λεύκιππου. Ακολούθησε νέα πρόταση ισοπαλίας από την ομάδα του ΣΟ Λεύκιππου αυτή τη φορά στην 4η σκακιέρα όπου για την ομάδα των Βριλησσίων αγωνιζόταν ο Παναγιώτης Γασπαράτος με λευκά σε μία θέση που δεν ήταν καλύτερος. Η πρόταση έγινε δεκτή και το σκορ έγινε 4-3 υπέρ της ομάδας του ΣΟ Λεύκιππου.
 
Δεξιά ο Μάκης Ετζόγλου(2η σκακιέρα) στην κρίσιμη τελευταία παρτίδα του αγώνα...
Μετά από 4,5 ώρες αγώνα και το σκορ στο 4-3 υπέρ του ΣΟ Λεύκιππου η έκβαση της αναμέτρησης ήταν στα χέρια των αρχηγών των δύο ομάδων που αγωνίζονταν στην 2η σκακιέρα. Εκεί ο Ευθύμιος (Μάκης) Ετζόγλου  που αγωνιζόταν για την ομάδα των Βριλησσίων με λευκά, έπαιζε φινάλε έχοντας δύο Ίππους και τέσσερα πιόνια, έναντι Πύργου και δύο πιονιών. Ο Μάκης πίεσε όσο μπορούσε χωρίς να καταφέρει να κάμψει την αντίσταση του αρχηγού της ομάδας της Βάρης, με αποτέλεσμα μετά την ανταλλαγή όλων των κομματιών, η παρτίδα να λήξει ισόπαλη σε μία συνάντηση που διήρκησε σχεδόν 5 ώρες, με αποτέλεσμα η μεν ομάδα του ΣΟ Λεύκιππου να πάρει μία σπουδαία και περιπετειώδη νίκη με σκορ 4½-3½ που θα τη βοηθήσει στη συνέχεια του Πρωταθλήματος, η δε ομάδα των Βριλησσίων να είναι υποχρεωμένη πλέον να κυνηγήσει αποτελέσματα στους επόμενους δύσκολους γύρους αν δεν θέλει να μπλέξει σε περιπέτειες μέσω των μπαράζ υποβιβασμού.
ΣΟ ΛΕΥΚΙΠΠΟΣ
ΣΚΟΡ
ΕΕΦΑΣ Άνω Βριλησσίων
«Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος»
Α/Α
ΟΝΟΜΑ
ΕΛΟ
Η/Γ
4½-3½
ΟΝΟΜΑ
ΕΛΟ
Η/Γ
1
ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
1986
01/01/1964
½-½
ΦΙΝΟΚΑΛΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
1940
26/02/1987
2
ΛΑΓΓΟΥΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
1727
13/11/1980
½-½
ΕΤΖΟΓΛΟΥ ΕΥΘΥΜΙΟΣ
1688
29/08/1966
3
ΚΑΤΣΑΡΑΓΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
1581
22/05/1957
0-1
ΠΡΑΜΑΤΕΥΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
1630
06/04/1981
4
ΧΑΛΜΟΥΚΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
1560
18/07/1989
½-½
ΓΑΣΠΑΡΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
1548
23/05/1982
5
ΣΙΑΪΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
1414
29/04/1969
½-½
ΜΠΕΖΥΡΤΖΟΓΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
1410
25/12/1979
6
ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΝΙΚΗ
1226
26/07/1996
1-0
ΤΥΡΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
1004
02/11/2009
7
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ
800
18/10/2004
1-0
ΜΑΡΙΑΝΟΣ ΘΩΜΑΣ
1055
15/11/2004
8
ΦΡΑΝΤΖΗΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ
-
8/10/2004
½-½
ΠΑΠΑΪΩΑΝΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ
-
19/10/2008
Για να δείτε τη βαθμολογία ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου