Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Ανακύκλωση λαδιού μαγειρέματος

Ένα λίτρο λαδιού μπορεί να μολύνει ένα εκατομμύριο λίτρα νερού, ποσότητα ικανή να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου σε νερό για περίπου 14χρόνια! Η λύση λοιπόν είναι η ανακύκλωση, που στις μέρες μας είναι αρκετά εύκολη, αφού υπάρχουν εταιρείες που ασχολούνται με την ανακύκλωση των χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων και ζωικών λιπών.

Τι πρέπει να αποφεύγουμε
Τα συγκεκριμένα απόβλητα δημιουργούν τεράστια προβλήματα στο περιβάλλον. Η ανεξέλεγκτη απόρριψή τους στο σύστημα αποχέτευσης έχει ως αποτέλεσμα να φράζουν οι σωληνώσεις πάνω στις οποίες επικολλούνται σιγά-σιγά. Γι’ αυτό το λόγο λοιπόν πρέπει να αποφεύγουμε να πετάμε το χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι στο νεροχύτη. Το να το βάλουμε σε μπουκάλι και να το πετάξουμε στα σκουπίδια, δεν αποτελεί εξίσου λύση. Όταν πετάμε το λάδι στα κοινά απορρίμματα μέσα σε μπουκαλάκια, οδηγείται στις χωματερές. Έτσι βοηθάει στις αναφλέξεις και τροφοδοτεί τις φωτιές που ανάβουν σε αυτές. Επίσης αναμειγνύεται με τα υπόλοιπα στραγγίσματα και καταλήγει στους υπόγειους υδροφορείς.

Πως ανακυκλώνουμε
Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι σίγουρα πολύπλοκο, αλλά η λύση του είναι βέβαιο ότι ακολουθεί έναν μόνο δρόμο, αυτόν που λέγεται «διαχωρισμός στην πηγή» και ανάκτηση των ανακυκλώσιμων υλικών. Yπάρχει σύστημα ανακύκλωσης των χρησιμοποιημένων μαγειρικών λαδιών και στην Ελλάδα. Με αυτό τον τρόπο το τηγανόλαδο μετατρέπεται σε προϊόν σαπωνοποιίας ή χρησιμοποιείται στην παραγωγή βιοκαυσίμων και βιολιπαντικών.
Η ανακύκλωση γίνεται είτε μαζικά, πηγαίνοντας σε σημεία όπου υπάρχουν οι ανάλογοι κάδοι, είτε ατομικά, τηλεφωνώντας στην εκάστοτε εταιρεία, η οποία εγκαθιστά δωρεάν δοχείο ανακύκλωσης στην πολυκατοικία σας. Αυτό ανανεώνεται κάθε φορά που γεμίζει. Η υπηρεσία προσφέρεται χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.


Σημεία ανακύκλωσης
Στην περιοχή μας υπάρχουν διάφορα καταστήματα τα οποία «φιλοξενούν» τα δοχεία ανακύκλωσης και ο κόσμος μπορεί να πάει εκεί και να ανακυκλώσει το λάδι του. Μερικά σημεία απ’ αυτά είναι:
• Αρκετά καταστήματα ΑΒ Βασιλόπουλος
• 1ο Σύστημα Δασοπροσκόπων Πεντέλης
• Αγνή Γη, Λεωφ. Πεντέλης 104, Βριλήσσια
• Πράσινο Bιομάρκετ, Λεωφ. Πεντέλης 97, Χαλάνδ
ρι

Ποιο λάδι ανακυκλώνεται
Μπορούμε να ανακυκλώσουμε οποιοδήποτε λάδι χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας για το μαγείρεμα και το τηγάνισμα, όπως σπορέλαια (ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, βαμβακέλαιο, φοινικέλαιο), ελαιόλαδο, πυρηνέλαιο κτλ. Αξίζει να σημειωθεί πως τα μηχανέλαια (ορυκτά λιπαντικά) ανακυκλώνονται με διαφορετική διαδικασία και δεν πρέπει να αναμιγνύονται με τα λάδια φυτικής προέλευσης.

Περισσότερες πληροφορίες
Κάποιες εταιρείες ανακύκλωσης λαδιού μαγειρέματος αναφέρονται παρακάτω. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες τους μπορείτε να επισκεφτείτε τις επίσημες ιστοσελίδες των εταιρειών.
http://www.revive.gr/
http://www.selas.com.gr
http://www.pegasusrycycle.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου