Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Το ΟΧΙ επίκαιρο 71 χρόνια μετά

Ο Σύλλογός μας συμμετείχε και φέτος στους εορτασμούς για την επέτειο του "Όχι" καταθέτοντας δαφνοστέφανο στη μνήμη των πατριωτών που έδωσαν τη ζωή τους το 1940 υπέρ της Ελευθερίας, του Εθνικής Αξιοπρέπειας και της Δικαιοσύνης. (Στη φωτογραφία απεικονίζεται ο Πρόεδρος του Συλλόγου, κύριος Τζαμουράνης Ιωάννης).


O Εμμανουέλε Γκράτσι, τότε Ιταλός πρέσβης στην Αθήνα, στα απομνημονεύματά του, που εξέδωσε το 1945, περιγράφει τη σκηνή όπου ο Μεταξάς είπε το "Όχι":

«Έχω εντολή κ. πρωθυπουργέ να σας κάνω μία ανακοίνωση και του έδωσα το έγγραφο. Παρακολούθησα την συγκίνηση εις τα χέρια και εις τα μάτια του. Με σταθερή φωνή και βλέποντάς με κατάματα ο Μεταξάς μου είπε: αυτό σημαίνει πόλεμο. Του απήντησα ότι αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί. Μου απήντησε ΟΧΙ. Του πρόσθεσα ότι αν ο στρατηγός Παπάγος..., ο Μεταξάς με διέκοψε και μου είπε: ΟΧΙ! Έφυγα υποκλινόμενος με τον βαθύτερο σεβασμό, προ του γέροντος αυτού, που προτίμησε την θυσία αντί της υποδουλώσεως».


Αυτό το Μεγάλο "Όχι" του οποίου ο εκφωνητής αναζητείται σήμερα εναγωνίως από έναν ολόκληρο λαό που υπομένει αλλά δεν γονατίζει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου