Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Ήττα σαν σε επανάληψη για τον ΕΕΦΑΣ Άνω Βριλησσίων στον 3ο Γύρο του Πρωταθλήματος Α΄ Τοπικής Κατηγορίας Αττικής 2019



Σαν σε επανάληψη του 1ου Γύρου ο ΕΕΦΑΣ Άνω Βριλησσίων «Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος» ηττήθηκε την Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019 εντός έδρας για τον 3ο Γύρο του Πρωταθλήματος της Α΄ Τοπικής Κατηγορίας Αττικής 2019 για τον Β΄ Όμιλο, από τον ΑΣ Λαυρίου αυτή τη φορά, με σκορ 3½-4.

Μετά την καταγραφή των συνθέσεων των ομάδων όλα έδειχναν πως η αναμέτρηση θα ήταν ένα πραγματικό ντέρμπι. Θεωρητικά, η ομάδα του Λαυρίου θα είχε πλεονέκτημα στην προσπάθεια επίτευξης θετικού αποτελέσματος στις τρεις πρώτες σκακιέρες(1η έως 3η) ενώ η ομάδα των Βριλησσίων στις δύο επόμενες(4η & 5η). Στην 6η σκακιέρα (γυναικεία) η 9χρονη Κατερίνα Τυράκη των Βριλησσίων θα είχε δύσκολο έργο απέναντι στην 16χρονη Αθηνά Σιαμίδου του Λαυρίου ενώ αντιστρόφως στην 7η σκακιέρα ο 14χρονος Θωμάς Μαριανός των Βριλησσίων θα είχε περισσότερες πιθανότητες να αποσπάσει θετικό αποτέλεσμα από τον 8χρονο σκακιστή του Λαυρίου. Θεωρητικά μοιρασμένες πιθανότητες νίκης θα είχαν οι δύο 11χρονοι σκακιστές των δύο ομάδων που αγωνίζονταν στην 8η και τελευταία σκακιέρα.
Όπως συνέβηκε και στον 1ο Γύρο, ο σκακιστής της ομάδας των Βριλησσίων Κωνσταντίνος Μπεζυρτόγλου (που ήταν και βασικός παίκτης της περσινής πορείας ανόδου της ομάδας) που αγωνιζόταν στην 5η σκακιέρα, για έκτακτο λόγο δεν μπόρεσε να προσέλθει στην αναμέτρηση. Έτσι λοιπόν η ομάδα των Βριλησσίων βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο πριν καλά-καλά ξεκινήσει η αναμέτρηση, καθώς η κενή σκακιέρα που είχε στη σύνθεσή της την έθετε από νωρίς σε θέση κυνηγού. Με το σκορ να είναι ήδη στο {-½ vs 1} υπέρ της ομάδας του Λαυρίου (μείον μισό πόντο ποινής για την ομάδα των Βριλησσίων λόγω της κενής σκακιέρας και ένας πόντος για την ομάδα του Λαυρίου) τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα για την ομάδα των Βριλησσίων.
Πρώτα τελείωσαν οι ανήλικοι παίκτες της 7ης σκακιέρας όπου ο Θωμάς Μαριανός που αγωνιζόταν με την ομάδα των Βριλησσίων αποδέχθηκε πρόταση ισοπαλίας σε φινάλε με ίσο υλικό μεν, αλλά έχοντας πολύ λιγότερο χρόνο στο ρολόι και ταυτόχρονα να πρέπει να αντιμετωπίσει ένα δεμένο ελεύθερο.
Την έκπληξη έκανε όμως στην 6η σκακιέρα(γυναικεία) η 9χρονη Τυράκη Κατερίνα της ομάδας των Βριλησσίων η οποία κέρδισε υλικό σε πρώτο χρόνο και ντάμα με πιρούνι σε δεύτερο, ενώ στη συνέχεια υποχρέωσε την 16χρονη παίκτρια του ΑΣ Λαυρίου σε παραίτηση μία κίνηση πριν δεχθεί ΜΑΤ.
Οι τρεις ανήλικοι σκακιστές των Βριλησσίων
Κατερίνα, Θωμάς, Κωνσταντίνος

Ακολούθησε η νίκη του 11χρονου σκακιστή των Βριλησσίων Κωνσταντίνου Κορμακόπουλου στην 8η σκακιέρα, η οποία έδωσε προβάδισμα στην ομάδα του με σκορ 2-1½. Από εκεί και πέρα όμως οι ενήλικοι σκακιστές των Βριλησσίων δεν κατάφεραν να ακολουθήσουν το παράδειγμα των ανήλικων συμπαικτών τους. Η ήττα του Νικόλαου Πραματευτάκη στην 2η σκακιέρα έφερε την ομάδα των Βριλησσίων εκ νέου πίσω στο σκορ με 2-2½. Ο Παναγιώτης Γασπαράτος της ομάδας των Βριλησσίων στην 5η σκακιέρα αφού πρώτα κατάφερε να ισοφαρίσει τη θέση ως μαύρος καθώς δέχθηκε σθεναρή πίεση στο άνοιγμα και στην αρχή του μέσου, πήρε τη νίκη στο φινάλε δίνοντας εκ νέου το προβάδισμα στην ομάδα του με σκορ 3-2½.
Με 2 αναμετρήσεις σε εξέλιξη, η ομάδα των Βριλησσίων ήθελε ένα πόντο για επίτευξη της ομαδικής νίκης. Όμως στην 3η σκακιέρα ο Ορέστης Λυρής είχε δύσκολο έργο, καθώς βρισκόταν σε φινάλε με πιόνι κάτω παίζοντας με το bonus των 30 δευτερολέπτων ανά κίνηση για καμιά δεκαπενταριά κινήσεις πριν την 40η όπου προστίθεται ο χρόνος των 30 λεπτών. Τελικά παρότι η παρτίδα κρίθηκε μετά τις 40 κινήσεις, ο Ορέστης αναγκάστηκε να δώσει κομμάτι για το ελεύθερο πιόνι υπό την απειλή προαγωγής και μοιραία έχασε την παρτίδα.
Μάκης Ετζόγλου και Νίκος Πραματευτάκης (δεξιά)

Με το σκορ στο 3-3½ υπέρ της ομάδας του Λαυρίου όλα θα κρίνονταν από το αποτέλεσμα της 1ης σκακιέρας. Ο Μάκης Ετζόγλου (αρχηγός της ομάδας των Βριλησσίων) έπαιζε ένα δύσκολο φινάλε με 2 Ίππους + 4 πιόνια VS 2 Ίππων + 3 πιόνια. Δεν κατάφερε όμως να πετύχει πρόοδο χάνοντας μάλιστα και το πιόνι παραπάνω αφού είχε προηγηθεί μία αλλαγή Ίππων, με αποτέλεσμα η παρτίδα, που κράτησε πάνω από 5 ώρες, να έρθει ισόπαλη. Έτσι μετά από μια περιπετειώδη σκακιστική αναμέτρηση, η μεν ομάδα του Λαυρίου αναδείχτηκε μεγάλη νικήτρια, η δε ομάδα των Βριλησσίων γνώρισε άλλη μία οδυνηρή ήττα μετά από αυτή του 1ου Γύρου με το ίδιο σκορ 3½-4.
Δείτε τη βαθμολογία ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ!!!

1 σχόλιο: