Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019

Ιδανικός αυτόχειρας ο ΕΕΦΑΣ Άνω Βριλησσίων στην πρεμιέρα του Πρωταθλήματος Α΄ Τοπικής Αττικής 2019



Ιδανικός αυτόχειρας μπορεί να χαρακτηριστεί ο ΕΕΦΑΣ Άνω Βριλησσίων «Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος» στην πρεμιέρα της Α΄ Τοπικής Κατηγορίας Αττικής 2019 για τον Β΄ Όμιλο, καθώς έχασε εντός έδρας από τον μαχητικό ΣΟ Πετραλώνων με σκορ 3½-4.
Μετά την καταγραφή των συνθέσεων των ομάδων όλα έδειχναν πως η αναμέτρηση θα ήταν ένα πραγματικό ντέρμπι, καθώς υπήρχε μια σχετική ισορροπία στα ζευγαρώματα των σκακιστών των δύο ομάδων. Πριν την έναρξη της αναμέτρησης αναμενόταν πως οι παρτίδες στις τέσσερις πρώτες σκακιέρες θα κυλούσαν ισορροπημένα, καθώς οι εθνικές αξιολογήσεις των ζευγαριών σε αυτές τις σκακιέρες ήταν πολύ κοντά. Θεωρητικά, η ομάδα των Βριλησσίων θα είχε πλεονέκτημα στην προσπάθεια επίτευξης θετικού αποτελέσματος στην 5η και 8η σκακιέρα, ενώ αντιστοίχως η ομάδα των Πετραλώνων στην 6η(γυναικεία) και 7η σκακιέρα.
Η αναμέτρηση όμως ξεκίνησε με ένα συμβάν εκτός προγράμματος, καθώς ο σκακιστής της ομάδας των Βριλησσίων Κωνσταντίνος Μπεζυρτόγλου (που ήταν και βασικός παίκτης της περσινής πορείας ανόδου της ομάδας) που αγωνιζόταν στην 5η σκακιέρα, για έκτακτο λόγο δεν μπόρεσε να προσέλθει στην αναμέτρηση. Έτσι λοιπόν η ομάδα των Βριλησσίων βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο πριν καλά-καλά ξεκινήσει η αναμέτρηση, καθώς η κενή σκακιέρα που είχε στη σύνθεσή της την έθετε από νωρίς σε θέση κυνηγού. Με το σκορ να είναι ήδη στο {-½ vs 1} υπέρ της ομάδας των Πετραλώνων (μείον μισό πόντο ποινής για την ομάδα των Βριλησσίων λόγω της κενής σκακιέρας και ένας πόντος για την ομάδα των Πετραλώνων) τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα για την ομάδα των Βριλησσίων.
Πρώτα τελείωσαν οι ανήλικοι παίκτες της 7ης σκακιέρας όπου ο Θωμάς Μαριανός που αγωνιζόταν με την ομάδα των Βριλησσίων γνώρισε την ήττα, καθώς δεν ήταν αρκετά προσεκτικός, επιτρέποντας στον αντίπαλό του να βρεθεί υλικό πάνω μετά από πιρούνι και κάπως έτσι μοιραία έχασε την παρτίδα.
Η έκπληξη έγινε όμως στην 6η σκακιέρα(γυναικεία) όπου η 9χρονη Τυράκη Κατερίνα της ομάδας των Βριλησσίων υποχρέωσε την 25χρονη αντίπαλό της σε ισοπαλία. Η Κατερίνα μετά από συντονισμένη επίθεση και θυσία κομματιού, έφτασε σε θέση που ή θα έπαιρνε το υλικό πίσω ή θα έκανε ΜΑΤ αν η αντίπαλός της δεν χειριζόταν καλά την θέση. Η Κατερίνα χωρίς να συμβουλευτεί τον αρχηγό της πρότεινε ισοπαλία και η παίκτρια των Πετραλώνων την αποδέχθηκε, αφού πρώτα συμβουλεύτηκε τον δικό της αρχηγό.

Κωνσταντίνος Κορμακόπουλος (αριστερά)

Στην συνέχεια ο 11χρονος σκακιστής των Βριλησσίων Κωνσταντίνος Κορμακόπουλους νίκησε στην 8η σκακιέρα, μειώνοντας προσωρινά το σκορ για την ομάδα του σε 1-2½. Ωστόσο η ήττα του Νικόλαου Πραματευτάκη στην 2η σκακιέρα έφερε την ομάδα των Βριλησσίων με την πλάτη στον τοίχο, καθώς το σκορ έγινε 1-3½. Με 3 αναμετρήσεις σε εξέλιξη, η ομάδα των Πετραλώνων αρκούνταν με μία ισοπαλία για επίτευξη της ομαδικής νίκης. Σε όλες τις σκακιέρες που υπολείπονταν όμως, οι παίκτες των Βριλησσίων είτε είχαν την πρωτοβουλία, είτε είχαν κερδισμένη θέση. Ακολούθησαν δύο διαδοχικές νίκες για την ομάδα των Βριλησσίων: του Ορέστη Λυρή στην 3η σκακιέρα ο οποίος εκμεταλλεύτηκε τις αδυναμίες της παράταξης του αντιπάλου του και του Παναγιώτη Γασπαράτου που νίκησε με μαύρα.
Ετζόγλου Μάκης (δεξιά)
Με το σκορ στο 3-3½ υπέρ της ομάδας των Πετραλώνων όλα θα κρίνονταν από το αποτέλεσμα της 1ης σκακιέρας. Ο Μάκης Ετζόγλου (αρχηγός της ομάδας των Βριλησσίων) είχε ευκαιρίες να πάρει τη νίκη καθώς είχε Πύργο και Αξιωματικό για Ίππο και Αξιωματικό, όμως δεν τις εκμεταλλεύτηκε με αποτέλεσμα η παρτίδα, που κράτησε πάνω από 5 ώρες, να έρθει ισόπαλη. Έτσι μετά από μια περιπετειώδη σκακιστική αναμέτρηση, η μεν ομάδα των Πετραλώνων αναδείχτηκε μεγάλη νικήτρια, η δε ομάδα των Βριλησσίων μπαίνει από νωρίς σε περιπέτειες ενόψει του δύσκολου προγράμματος που ακολουθεί.
Δείτε τη βαθμολογία ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ!!!

2 σχόλια: