Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020

Ισοπαλία για τον ΕΕΦΑΣ Άνω Βριλησσίων στην πρεμιέρα του Πρωταθλήματος Σκάκι Α΄ Τοπικής Κατηγορίας Αττικής 2020

Με εντός έδρας ισοπαλία, και επιμέρους σκορ 4-4, ξεκίνησε τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις την Κυριακή 12/1/2020 ο ΕΕΦΑΣ Άνω Βριλησσίων «Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος» για τον 2ο όμιλο του Διασυλλογικού Πρωταθλήματος Σκάκι Α΄ Τοπικής Κατηγορίας Αττικής 2020. Η ομάδα των Βριλησσίων υποδέχθηκε την έμπειρη ομάδα του ΑΟ Παράδεισου Αμαρουσίου σε μια αναμέτρηση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και τοπικό ντέρμπι.
Η αναμέτρηση είχε ξεκάθαρο φαβορί, που δεν ήταν άλλο από την ομάδα του Αμαρουσίου η οποία παρέταξε σύνθεση ενισχυμένη εν συγκρίσει με το περσινό Πρωτάθλημα, καθώς εντάχθηκε στο έμψυχο δυναμικό της, από ομάδα Α΄ Εθνικής Κατηγορίας, ο ισχυρός Ομοσπονδιακός Μέτρ Μάριος Τασσόπουλος. Από την άλλη η ομάδα των Βριλησσίων παρατάχθηκε με δύο βασικές απουσίες στη σύνθεσή της, καθώς στερήθηκε των υπηρεσιών τόσο του παραδοσιακά δυσκολοκατάβλητου Ορέστη Λυρή ο οποίος είχε καλομάθει τους συμπαίκτες του με τις νίκες που πετύχαινε όταν οι αναμετρήσεις κρίνονταν στον μισό πόντο, όσο και του 12χρονου Κωνσταντίνου Κορμακόπουλου που είναι ο ισχυρότερος ανήλικος σκακιστής της ομάδας του και πέρσι σημείωσε 6 νίκες σε ισάριθμους γύρους στο Πρωτάθλημα. Ωστόσο με την ομάδα των Βριλησσίων αγωνίστηκε ο Γεώργιος Φινοκαλιώτης γέννημα θρέμμα του Συλλόγου, ο οποίος εντάχθηκε ξανά στο δυναμικό της ομάδας μετά απουσία 15 χρόνων {είχε αγωνιστεί ξανά και το 2016 ως δανεικός με την ομάδα του ΕΕΦΑΣ, σε μια χρονιά που σημαδεύτηκε με την άνοδο στην Α΄ Τοπική Κατηγορία για πρώτη φορά στην ιστορία της}, κατά τα οποία αγωνίστηκε τόσο με την ομάδες της Αχαΐας όσο και με ομάδες του Λεκανοπεδίου Αττικής στα Πρωταθλήματα ΠΟ Α΄ Εθνικής, Β΄ και Γ΄ Εθνικής.
Μετά την καταγραφή των συνθέσεων μάλιστα, οι εθνικές αξιολογήσεις των παικτών της ομάδας του Αμαρουσίου ήταν μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες εθνικές αξιολογήσεις των παικτών της ομάδας των Βριλησσίων και στις οχτώ(8) σκακιέρες, γεγονός το οποίο καταδείκνυε τον δείκτη δυσκολίας που οι σκακιστές της ομάδας των Βριλησσίων είχαν να αντιμετωπίσουν!!!
Με την ολοκλήρωση σχεδόν μίας ώρας αγώνα δεν είχε ολοκληρωθεί κάποια παρτίδα. Πρώτα τελείωσαν οι ανήλικοι σκακιστές της 8ης σκακιέρας. Ο 10χρονος Κωνσταντίνος Μπιτούνης της ομάδας των Βριλησσίων που  κλήθηκε να καλύψει το δυσαναπλήρωτο κενό της απουσίας του συμπαίκτη του Κωνσταντίνου Κορμακόπουλου, είχε εμπειρία από αγώνες με τις ομάδες παίδων του Συλλόγου, αλλά θα αγωνιζόταν για πρώτη φορά με την ομάδα σε Πρωτάθλημα Α΄ ή Β΄ Τοπικής Κατηγορίας. Το έργο του ήταν δύσκολο καθώς αντιμετώπισε με μαύρα τον κατά σχεδόν τρία(3) χρόνια μεγαλύτερο σκακιστή της ομάδας του Αμαρουσίου, ο οποίος είχε σημαντική εμπειρία αγώνων και σε αντίθεση με τον Κωνσταντίνο, διέθετε εθνική αξιολόγηση. Παρ’ όλ’ αυτά ο Κωνσταντίνος ακολουθώντας τις βασικές αρχές ανοίγματος μετά τις πρώτες κινήσεις έβγαλε μια ισορροπημένη θέση. Μία και μόνο στιγμιαία απροσεξία όμως, που σίγουρα ήταν στις δυνατότητές του να αποφύγει, ήταν αρκετή για να χάσει την παρτίδα.
Από Αριστερά: Κωνσταντίνος Μπιτούνης και Θωμάς Μαριανός
Το σκορ έγινε ½-1½ μετά από την ισοπαλία στην 5η σκακιέρα που πρότεινε ο Κωνσταντίνος Μπεζυρτζόγλου (του οποίου η αξιολόγηση υπολειπόταν κατά σχεδόν 300 μονάδες στην κλίμακα εθνικής αξιολόγησης) ως λευκός και αποδέχθηκε ο σκακιστής της ομάδας του Αμαρουσίου.
Η ομάδα των Βριλησσίων αντέδρασε και ισοφάρισε σε 1½-1½ , καθώς ο 15χρονος Θωμάς Μαριανός που αγωνιζόταν με λευκά στην απαιτητική 7η σκακιέρα πήρε σημαντική νίκη για την ομάδα του αντιμετωπίζοντας τον κατά ένα και πλέον έτος μεγαλύτερο ανήλικο σκακιστή της ομάδας του Αμαρουσίου. Ο Θωμάς έφτασε σε φινάλε ίσων πιονιών και συμμετρικών πιονοδομών έχοντας Ι έναντι Α, με τον αντίπαλό του να βρίσκεται σε μία σχετική πίεση χρόνου. Η νίκη που σημείωσε ήταν εξαιρετικά όμορφη τεχνικά καθώς αυτή προήλθε από το γεγονός πως είχε πιο ενεργητικό βασιλιά που έφτασε γρήγορα στο κέντρο. Σε συνδυασμό με τον δραστήριο Ίππο κατάφερε και έβγαλε κεντρικό ελεύθερο (δ4) με τον Βασιλιά του στο δ6 και μετά από ανταλλαγή των ελαφρών, υποχρέωσε τον ανήλικο σκακιστή του Αμαρουσίου σε παραίτηση υπό την απειλή προαγωγής.
Από δεξιά: Κωνσταντίνος Μπεζυρτζόγλου και Κατερίνα Τυράκη
Η ομάδα του Αμαρουσίου πήρε εκ νέου το προβάδισμα με σκορ 1½-2½ με τη νίκη που σημείωσε στην 6η σκακιέρα (γυναικεία) η έμπειρη ενήλικη σκακίστρια της ομάδας του Αμαρουσίου επί της 10χρονης Κατερίνας Τυράκη της ομάδας των Βριλησσίων. Η ενήλικη σκακίστρια του Αμαρουσίου που ήταν και αρχηγός της ομάδας της, στο περσινό Πρωτάθλημα Α΄ Τοπικής Αττικής είχε 6 νίκες σε ισάριθμους γύρους στη γυναικεία σκακιέρα.  Η μικρή Κατερίνα βρέθηκε διαφορά κάτω (είχε Ι για Π) πάλεψε όσο περισσότερο μπορούσε, αλλά τελικά μοιραία έχασε στο φινάλε στο οποίο οδηγήθηκε η παρτίδα.
Στην πρώτη σκακιέρα ο Γεώργιος Φινοκαλιώτης της ομάδας των Βριλησσίων που αγωνίστηκε με λευκά, ανταπεξήλθε αξιοπρεπέστατα στις υψηλές απαιτήσεις της παρτίδας του, απέναντι στον έμπειρο Ομοσπονδιακό Μέτρ Μάριο Τασσόπουλο. Η παρτίδα έληξε ισόπαλη σε φινάλε πιονιών μετά την ανταλλαγή όλων των κομματιών, και έτσι το προσωρινό σκορ διαμορφώθηκε σε 2-3 υπέρ της ομάδας του Αμαρουσίου.
Από αριστερά: Μάκης Ετζόγλου και Γιώργος Φινικαλιώτης
Η ομάδα των Βριλησσίων ισοφάρισε σε 3-3, καθώς στην 3η σκακιέρα ο Νικόλαος Πραματευτάκης που αγωνιζόταν με λευκά (υπολειπόταν του αντιπάλου του σχεδόν 180 μονάδες στην κλίμακα εθνικής αξιολόγησης) με πιόνι λιγότερο , αλλά με ζεύγος αξιωματικών και δύο δεμένα ελεύθερα σημείωσε κομβική νίκη για την έκβαση της αναμέτρησης, μετά από μία ιδιαίτερα μαχητική παρτίδα.
Με δύο παρτίδες να βρίσκονται σε εξέλιξη, όλα έδειχναν πως ο αγώνας θα κρινόταν στις λεπτομέρειες. Στην 2η σκακιέρα ο αρχηγός της ομάδας των Βριλησσίων Μάκης Ετζόγλου (που υπολειπόταν του αντιπάλου του πάνω από 120 μονάδες στην κλίμακα εθνικής αξιολόγησης), ο οποίος αγωνιζόταν με μαύρα έπαιζε ένα φινάλε με έναν πύργο για κάθε παίκτη και συμμετρικές πιονοδομές (3+2 vs 3+2). Εκμεταλλευόμενος την πίεση χρόνου στην οποία βρέθηκε ο αντίπαλός του και χρησιμοποιώντας παράλληλα άρτια τον Πύργο του θέτοντας τον αντίπαλο βασιλιά εκτός παιχνιδιού, έβγαλε απομακρυσμένο ελεύθερο το οποίο του έδωσε τη νίκη αναγκάζοντας τον αντίπαλό του να παραιτηθεί υπό την απειλή προαγωγής.
Από αριστερά: Παναγιώτης Γασπαράτος και Νίκος Πραματευτάκης
Μετά από 4 ώρες αγώνα και το σκορ στο 4-3 υπέρ της ομάδας των Βριλησσίων η έκβαση της αναμέτρησης ήταν στα χέρια των παικτών της 4ης σκακιέρας. Εκεί ο Παναγιώτης Γασπαράτος (υπολειπόταν του αντιπάλου 200 μονάδες στην κλίμακα εθνικής αξιολόγησης)  που αγωνιζόταν για την ομάδα των Βριλησσίων με μαύρα, δέχθηκε από την αρχή ισχυρή πίεση αναγκαζόμενος να παίξει πολλές αμυντικές κινήσεις, θέτοντας τα κομμάτια του σε παθητικές θέσεις έχοντας ταυτόχρονα σημαντική πίεση χρόνου πριν μπουν στις 40 κινήσεις. Κόντρα στη ροή της παρτίδας πέτυχε μεν μερική αποκατάσταση της υλικής διαφοράς αλλά τα κομμάτια του εξακολουθούσαν να έχουν παθητικό ρόλο με ταυτόχρονο επισφαλή βασιλιά. Έτσι επέλεξε να γυρίσει διαφορά αλλά στην αμέσως επόμενη κίνηση έστησε κομμάτι, με συνέπεια να παραιτηθεί και η αναμέτρηση να λήξει ισόπαλη 4-4 σε μία συνάντηση που διήρκησε 4,5 ώρες.

ΕΕΦΑΣ Άνω Βριλησσίων «Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος»

ΣΚΟΡ

ΑΟ Παράδεισος Αμαρουσίου

Α/Α

ΟΝΟΜΑ

ΕΛΟ

Η/Γ

4-4

ΟΝΟΜΑ

ΕΛΟ

Η/Γ

1

ΦΙΝΟΚΑΛΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

1940

26/02/1987

½-½

ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΟΣ

1991

26/04/1975

2

ΕΤΖΟΓΛΟΥ ΕΥΘΥΜΙΟΣ

1688

29/08/1966

1-0

ΤΖΟΥΒΕΛΕΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

1811

25/09/1971

3

ΠΡΑΜΑΤΕΥΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

1630

06/04/1981

1-0

ΝΙΚΟΛΕΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

1804

01/01/1987

4

ΓΑΣΠΑΡΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

1548

23/05/1982

0-1

ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ

1746

02/02/1992

5

ΜΠΕΖΥΡΤΖΟΓΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

1410

25/12/1979

½-½

ΜΠΑΝΤΡΕΝΤΙΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

1687

21/04/1984

6

ΤΥΡΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

1004

02/11/2009

0-1

ΚΑΡΤΕΡΗ ΔΗΜΗΤΡΑ

1649

26/06/1984

7

ΜΑΡΙΑΝΟΣ ΘΩΜΑΣ

1055

15/11/2004

1-0

ΚΑΚΟΜΗΤΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

1133

19/03/2003

8

ΜΠΙΤΟΥΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

-

08/11/2009

0-1

ΚΟΝΤΗΣ ΙΑΣΩΝ - ΑΓΓΕΛΟΣ

1046

01/01/2007

 

Για να δείτε τη βαθμολογία ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ!!!

 

1 σχόλιο:

  1. Συγχαρητήρια.
    Η επιτυχία σας έχει τεράστιες διαστάσεις, ανατρέποντας κάθε λογικό προγνωστικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή